Korona Aşısı Olanlara Devlet Tazminat Ödeyecek!

Korona virüs aşısının sebep olduğu zarar gerekçesiyle bu zamana kadar 467 kişiye tazminat ödendi. Peki, tazminat şartları neler, başvuru nasıl yapılır?

 

İlk COVID-19 vakasının tespit edildiği tarihten bu yana yaklaşık 11 bin kişi aşının kendilerine zarar verdiği iddiasıyla tazminat talebinde bulundu. Bu başvuruların 467’sinde, başvuru sahibinin aşı nedeniyle zarar gördüğü kabul edildi.

Aşı sahibi BioNTech, Almanya'da açılan bu tazminat davasında şu an için sadece 467 kişiye tazminat ödemesi yaparken, binlerce kişinin başvurusu ise hala inceleme aşamasında. Almanya’daki bakanlığın yaptığı açıklamaya göre aşıyla aşı sonrası gelişen hastalık seyirleri arasında nasıl bir ilişki olduğu konusunda tıbbi bilgilerin tam olmaması da davaların gecikmesine neden oluyor.

 

Korona Aşısı Tazminat Başvuru Şartları Nedir?

Almanya'da aşının yarattığı zararlardan şikâyetçi olanların ilk önce aile hekimine başvurması gerekiyor. Aile hekimi aşıyla ilişkilendirdiği vakaları daha üst bir kuruma bildiriyor. Korona aşılarıyla ilgili tazminat başvuruları ise Versorgungsamt adı verilen bakım idarelerine yapılıyor.

Tazminat başvurusu, sadece korona aşıları için değil, grip aşısı gibi resmi olarak tavsiye edilen tüm aşılar için yapılabiliyor.

 

Tazminat Başvurusu Süreci ve Sorunlar

Tazminat başvurularının incelenmesi sürecinde yaşanan sorunlar, özellikle bilirkişi eksikliği ve Covid-19 aşılarıyla hastalık seyirleri arasındaki tıbbi bilgi eksikliği olarak belirtildi. Kuzey Ren-Vestfalya Sağlık Bakanlığı'na göre, başvuruların yavaş ilerlemesinde bilirkişi eksikliği etkili oldu.

 

Başvuru Nasıl Yapılır?

Almanya'da tazminat başvuruları, sosyal güvenlik, bireysel tazminat ve ağır engellilerle ilgili konulardan sorumlu bakım idarelerine yönlendiriliyor. Başvuru sürecinde bireyler, ilk olarak aile hekimlerine başvurarak aşıların potansiyel zararlı etkilerine dair şüphelerini iletmeleri gerekiyor. Hekimler, şüpheli vakaları Federal Aşılar ve Biotıbbi İlaçlar Enstitüsü'ne bildiriyor. Tazminat başvurusu yapıldıktan sonra, vaka bir bilirkişi tarafından detaylı bir şekilde incelenir ve nihai karar, başvuruyu alan bakım idaresi tarafından verilir.

 

Eyaletlere Göre Değişkenlik Gösteriyor

Almanya genelinde tazminat başvuruları, eyaletlere göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin, Saksonya-Anhalt, Thüringen, Brandenburg ve Mecklenburg-Vorpommern'de birkaç yüz başvuru yapılırken, Hessen ve Berlin'de bu sayı 900 civarında seyretmektedir. Bavyera ise, 2,500'den fazla başvuru aldığı belirlenen eyaletlerden biridir.