Bebek bezi yardım başvurusu nasıl yapılır? Şartları nelerdir ?

Geliri belli düzeyin altında olan, maddi açıdan güçlük çeken vatandaşlar için devlet tarafından sunulan çeşitli yardımlar var. Sosyal devlet olmanın gereği olarak yapılan bu yardımlar arasında yer alan, yeni bebek sahibi olmuş aileleri ilgilendiren bez ve mama yardımı da bunlardan biri. Peki bez ve mama yardımı nedir, yardımdan yararlanma şartları nelerdir, kimler bu yardımdan yararlanabilir?

 

Sosyal bir devlet olmanın gereği olarak ihtiyacı olan ailelere yapılan ayni ve nakdi yardımlar içerisinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından iki yıl süre ile verilen bez ve mama yardımı da bulunmaktadır. Bu yardımın nüfus artışının teşviki amacıyla bir şarta bağlı olmaksızın tüm ailelerin yararlandığı doğum yardımı ile karıştırılmaması gerekiyor. Doğum yardımı ile genç nüfusun artışını teşvik etmek amaçlanırken bez ve mama yardımı, her yeni doğan bebeğe aynı asgari şartlardan yararlanma hakkı sunulması amacıyla ihtiyacı olan ailelere verilmektedir. Başvurusu olumlu sonuçlanan ailelere 2 yıl, yani 24 ay boyunca bebek bezi yardımı verilecek.

 

Maddi zorluk içerisinde hayatlarını idame ettirmeye çalışan bebekli ailelere yardım kartı veriliyor. Bu kartlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ailelere tesli ediliyor. Karta sahip olan, yirmi dört aylık ve daha küçük bebeği olan aileler bebek bezi ihtiyaçlarını kart aracılığı ile karşılayabiliyor.

 

Bebek Bezi Yardımı Nedir?

 

Bebek bezlerinin son dönemlerde oldukça yüksek fiyatlara satışa sunulması aileleri maddi açıdan zorlamaya başladı. Orta gelir düzeyine sahip olan aileler dahi bebek bezi fiyatları karşısında güçlük çekerken dar gelirli aileler ya da hiç geliri olmayan aileler ise bebeklerinin en temel ihtiyacı olan bezi karşılayamaz hale geldi. Durum böyle olunca hazırlanan proje ise ailelere bebek bezi yardımı başlatıldı.

 

Bebek Bezi Yardımı Başvurusu Nereye Yapılıyor?

 

BEZ VE MAMA YARDIMI BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Bebeğin doğumundan sonra başvurular aşağıdaki merkezlere yapılmaktadır;

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun İl ve İlçe Merkezleri
-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Dernekleri

Kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Hizmet Müdürlükleri

Muhtarlıklar

 

Bebek Bezi Yardım Başvurucu İçin Gerekli Belgeler

Ailelerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurması sırasında beyan etmesi gereken bazı evraklar bulunuyor. Bu evraklar şu şekilde sıralanıyor;

* Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı fotokopisi

* İkametgah belgesi

* Aile nüfus kayıt örneği

* Ailenin gelirini belirten gelir belgesi

* Elektrik, su ya da doğalgaz faturası

 

Bebek Bezi Yardımı Kimlere Yapılıyor?

 

 

Bebek Bezi Yardımı Ne Kadar?

 

2024 yılı için otuz bin bebeğe bebek bezi yardımı yapılması hedefleniyor. Bu yardım sayesinde ailelerin ekonomilerine katkı sağlanması ve bebeklerin temel ihtiyaçlarına destek verilmesi de projenin hedefleri arasında yer alıyor. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile yapılan başvurular neticesinde 2024 yılında hak sahiplerine BİM kart veriliyor. Hak sahipleri ise kendilerine verilen BİM kart ile BİM şubelerine giderek bebeklerinin bez ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

 

 

 

 

YARDIM BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Bez ve mama yardımından yararlanmak üzere başvuru için;

Bebeğin T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus belgesi

Gelir durumunu gösterir belge

Anne ve babanın kimlik belgeleri

Başvuru formu
gerekmektedir. Belgeler tamamlanarak ilgili kurumlara başvuru yaptıktan sonra kırk gün içerisinde sonuçlandırılır. Başvurusu olumlu sonuçlanan ailelere kısa mesaj ile bilgi verilir. Kişiler adına yapılan ödemeler PTT şubelerinden tahsil edilir.

 

BEZ VE MAMA YARDIMI BAŞVURUSU : https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti